CALLIE FOOD BLOG
Aug 25, 2010
Sauce Air Assam
Bahan A
Asam jawa [sebesar telur ayam]
(direndam 1/2 cawan air dan buang biji)
10 cili padi [nak pedas boleh tambah]
1 biji tomato
1 inci belacan
1 sudu kecil kerisik [jika suka]
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
Bahan B
2 biji tomato buah
1 biji bawang besar
3 biji cili hijau
2 biji cili merah
3 biji limau nipis [ambil jus]
mangga muda
Cara
1. Pastikan asam jawa tiada biji.
2. Masukkan Bahan A ke dalam blender. Jangan tambah terlalu banyak air (cukup air yang digunakan untuk merendam asam jawa kerana nanti air asam terlalu cair).
3. Tomato dipotong dadu.
4. Bawang besar dan cili dimayangkan nipis.
5. Mangga muda dicincang atau sagat.
6. Gaulkan Bahan A bersama tomato dan bawang besar dengan semua bahan.
Credits : http://hanieliza.fotopages.com/?entry=1282310
Labels:
Sauce Air Assam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment