Bahan-bahan : 8 keping ikan talang masin yg telah dipotong - direndam seketika 10 ulas bawang merah - dikisar 4 ulas bawang putih - dikisar 1 inci halia - dikisar 10 tangkai cili - dikisar 1 sudu makan biji lada hitam - dikisar 4 sudu makan serbuk kari - campur sedikit air supaya menjadi paste 1 sudu makan biji sawi 3 tangkai daun kari 10 biji kacang bendi 3 biji tomato - belah 4 2 biji terung bulat - belah 4 1 mangkuk santan Sedikit asam jawa Sedikit garam (ikan masin dah cukup masin) Serbuk perasa (optional)
Cara-cara : - sediakan periuk bersama minyak masak. Apabila minyak panas tumiskan bahan2 yg telah dikisar tadi. - masukkan daun kari, biji sawi dan paste kari tadi - apabila pecah minyak, masukkan dulu terung diikuti dgn santan, kacau - setelah mendidih, masukkan ikan talang masin dan sentiasa kacau - tambah bahan2 lain spt garam, asam jawa dan serbuk perasa - akhir sekali baru masukkan tomato dan kacang bendi - biar seketika, tutup api "SELAMAT MENCUBA"
No comments:
Post a Comment