Resepi di olah : Che CT
Bahan-bahan:
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose
Cara-cara:
1. Didihkan air dalam periuk kukus. Balut tutup pengukus dengan tuala bersih.
3. Kemudian masukkan sagu biji dan kacau rata.
4. Selepas itu, masukkan pula gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukkan kedalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
5. Kukus adunan tersebut kedalam periuk kukusan selama 20 minit.
Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam periuk tetapi apabila di kukus, hasilnya lebih cantik sebab sagunya akan nampak berbiji-biji dan lebih enak lagi rasanya.
6. Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa, siap.
(CT masukkan dalam acuan kecil-kecil supaya senang dihidang, tak perlu dipotong-potong).
No comments:
Post a Comment