Resepi Oleh : Chef Hanieliza's
Rujukan : Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi
C&P : Kak Ita
-5 cawan beras - cuci dan toskan
-1/2 cawan susu cair
-4 biji tomato - cincang
-1/2 cawan sos tomato
-2 s/b majerin /minyak sapi
-5 s/mb minyak
-Garam secukup rasa
-Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
-daun pandan disimpul or daun sup cincang
bahan tumis
-3 ulas bawang putih - hiris
-5 ulas bawang merah - hiris
-1 inci halia - hiris
-3 biji Buah pelaga
-3 biji Bunga cengkih
-1 inci Kulit kayu manis
-2 kuntum Bunga lawang
-kismis hitam untuk hiasa ( aku tambah )
Cara-Cara
- Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
- Masukkan susu cair, tomato,sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
- Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
- Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
- Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..
No comments:
Post a Comment