**WELCOME TO MY BLOG**ITS A BLOG ABOUT FOOD, FOOD, YUMMY, YUMMY FOOD**

Wednesday, May 22, 2013

Nasi Lemak Sambal Tumis Udang -Coconut Rice with Saute Chilly Prawns



Nasi lemak sambal tumis udang
Oleh:Naimah Md Ludin
cc : www.facebook.com/bukuresepi 

2 cawan beras
3 cawan santan
garam
kayu manis
bunga lawang
2-3 inci halia.
2 helai daun pandan (simpulkan)
campur semua bahan dalam periuk.tanak sampai masak


resepi sambal tumis udang n kentang
10tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
3 ulas bawang putih
1 cawan air
campur semua bahan dan bland sampai hancur

1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam keping (jus asam jawa pun boleh)
2 biji kentang potong dadu kecil
1/2 kg udang saiz sederhana
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa
* 1 senduk santan pekat (kalau nak sedap lg)
-panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan..
-masukkan cili yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak.biar cili betul2 masak.
-masukkan asam keping/jus asam jawa..
-masukkan kentang dan masak biar hampir empuk 
-masukkan udang.tambahkan garam dan gula..
-last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
*kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api
-hidang bersama telur rebus, bilis goreng,kacang tanah goreng dan hirisan timun


2 cawan beras
3 cawan santan
garam
kayu manis
bunga lawang
2-3 inci halia.
2 helai daun pandan (simpulkan)
campur semua bahan dalam periuk.tanak sampai masak


resepi sambal tumis udang n kentang
10tangkai cili kering (potong pendek2 dan rebus)
1 labu bawang besar belah 4.
1/2 inci belacan
1 sudu minyak masak
3 ulas bawang putih
1 cawan air
campur semua bahan dan bland sampai hancur

1/2 senduk minyak (utk tumis)
bawang merah dan bawang putih racik/tumbuk (utk tumis)
2 keping asam keping (jus asam jawa pun boleh)
2 biji kentang potong dadu kecil
1/2 kg udang saiz sederhana
1 labu bawang besar hiris nipis bulat2
garam dan gula secukup rasa
* 1 senduk santan pekat (kalau nak sedap lg)
-panaskan minyak..tumis bawang sampai naik kekuningan..
-masukkan cili yg dibland..tumis sampai naik bau/pecah minyak.biar cili betul2 masak.
-masukkan asam keping/jus asam jawa..
-masukkan kentang dan masak biar hampir empuk
-masukkan udang.tambahkan garam dan gula..
-last skali masukkan bawang besar yg dihiris bulat2..
*kalau nak lagi sedap dan berlemak masukkan 1 senduk pati santan pekat akhir sekali..biarkan seketika sebelum padamkan api
-hidang bersama telur rebus, bilis goreng,kacang tanah goreng dan hirisan timun

Thanks to : 
Oleh:Naimah Md Ludin
cc : www.facebook.com/bukuresepi

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

FEEDJIT Live Traffic Feed

CHINESE FESTIVAL FOOD