**WELCOME TO MY BLOG**ITS A BLOG ABOUT FOOD, FOOD, YUMMY, YUMMY FOOD**

Wednesday, September 9, 2015

NASI TOMATO

Thank you so much for the recipe.
Resepi Oleh : Chef Hanieliza's
Rujukan : Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi
C&P : Kak Ita

-5 cawan beras - cuci dan toskan
-1/2 cawan susu cair
-4 biji tomato - cincang
-1/2 cawan sos tomato
-2 s/b majerin /minyak sapi
-5 s/mb minyak
-Garam secukup rasa
-Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
-daun pandan disimpul or daun sup cincang

bahan tumis
-3 ulas bawang putih - hiris
-5 ulas bawang merah - hiris
-1 inci halia - hiris
-3 biji Buah pelaga
-3 biji Bunga cengkih
-1 inci Kulit kayu manis
-2 kuntum Bunga lawang

-kismis hitam untuk hiasa ( aku tambah )

Cara-Cara
  1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah dengan minyak dan minyak sapi hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu..
  2. Masukkan susu cair, tomato,sos tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan beras & daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak.
  4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur..
  5. Bolih dihidangkan bersana lauk ayam masak merah dan dalca atau kerabu timun..

No comments:

Post a Comment

Popular Posts

FEEDJIT Live Traffic Feed

CHINESE FESTIVAL FOOD