**WELCOME TO MY BLOG**ITS A BLOG ABOUT FOOD, FOOD, YUMMY, YUMMY FOOD**

Sunday, March 1, 2015

Kuih Lompang




Bahan-bahan ( 40 biji )

  • 2 1/2 cawan Tepung Beras
  • 1/2 cawan Tepung Sagu
  • 1 cawan Gula
  • 1 sth Air Mawar
  • 4 cawan Air (2 cawan campur dgn Tepung / 2 cawan masak dgn gula)
  • Daun Pandan

Cara-cara

  1. Satukan Tepung Beras & Tepung Sagu.
  2. Lalu, gaulkan bersama 2 cawan air. ketepikan.
  3. Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.
  4. Tuangkan air gula kedalam adunan tepung dan gaul rata. Tapiskan.
  5. Masukkan sedikit Air Mawar. Gaul rata. Asingkan kepada 2-3 mangkuk. Lalu warnakan dengan warna kegemaran anda.
  6. Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5min.
  7. Lalu tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20min.
  8. Sajikan bersama kelapa parut yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan. Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment

Popular Posts

FEEDJIT Live Traffic Feed

CHINESE FESTIVAL FOOD